Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Μία σφαίρα, 15 μέρες που άλλαξαν μια γενιά!

Στις 6 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η δολοφονία του 15χρονου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν μία από τις αιτίες για να ξεσπάσει η συσσωρευμένη πίεση, οργή και αγανάκτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα, την κοινωνία, δηλαδή για τα γενικευμένα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού. Είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εξώθησαν νέους και μεγάλους να φωνάξουν «φτάνει πια»! Αυτές οι πολιτικές που μας αναγκάζουν από τα πέντε μας να είμαστε σε ένα ανταγωνιστικό σχολείο και αργότερα μέσα από εξαντλητικά φροντιστήρια να παλεύουμε για να περάσουμε στο πανεπιστήμιο. Είναι αυτές οι πολιτικές που θέτουν τα πτυχία μας στην αβεβαιότητα και αύριο θα μας εξαναγκάσουν να διαλέξουμε ανάμεσα στο εκβιαστικό δίλλημα ανεργία ή 700€.

Οι αιτίες που γέννησαν τον Δεκέμβρη είναι ακόμα εδώ. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει διαλέξει ήδη τη «βαρβαρότητα» με το να προωθεί από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία αντεργατικές πολιτικές. Μετατρέπει τους stagers σε άνεργους, διατηρεί τις υπεργολαβίες και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συνολικά συντηρεί τον εργασιακό μεσαίωνα όπως αυτός είχε διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η στάση της υπουργού Α.Διαμαντοπούλου είναι ξεκάθαρη από την αρχή της διακυβέρνησης. Ως υπέρμαχος της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει τα ΚΕΣ και μιλάει απλώς για επανεξέταση των αδειών λειτουργίας τους. Η λειτουργία των ΚΕΣ και η αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχουν σημάνει αμέσως την ισοτίμηση των δικών μας πτυχίων προς τα κάτω, αφού τα ενιαία και αδιάσπαστα μέχρι τώρα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων θα ισοτιμούνται με τα τριετή bachelor, αφαιρώντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Επιπλέον, τα ΚΕΣ θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τα δημόσια πανεπιστήμια, καθώς θα διεκδικούν χρηματοδότηση ανάλογη με αυτή των δημοσίων πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα την ακόμα εντονότερη υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Τα αιτήματα για ισχυρά πτυχία και αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνια και το σπάσιμο των κύκλων σπουδών προτάσσονται από τα φοιτητικά κινήματα σε Γερμανία και Αυστρία αυτό το διάστημα.

Ένα χρόνο μετά οι κυβερνήσεις δεν έλαβαν το μήνυμα της εξέγερσης. Στις πορείες που έγιναν σε κάθε πόλη ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να τρομοκρατήσει όσους βγήκαν στο δρόμο με εκατοντάδες προσαγωγές, δακρυγόνα και κάθε μέτρο κρατικής καταστολής. Και αυτό γιατί ο Δεκέμβρης συνεχίζει να φοβίζει γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το ποτήρι παραμένει γεμάτο. Επιπλέον, δε θα αφήσουμε κανένα να αντιμετωπίζει την εξέγερση σαν ένα μνημόσυνο, όπως βλέπουμε να κάνει η ΠΑΣΠ που επιλέγει να μη εξετάζει τα αίτια που οδήγησαν στον Δεκέμβρη και φέτος περιορίστηκε σε μια απλή κατάθεση του ψηφίσματος στην περιφέρεια. Ο Δεκέμβρης δεν τελείωσε πέρυσι, αποτέλεσε το προοίμιο για νέες διεκδικήσεις και νίκες. Εμείς στην παραπάνω στάση απαντάμε ότι οι μαζικοί αγώνες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, την εργασία, την εκπαίδευση και την αξιοπρέπεια είναι για άλλη μια φορά μοναδική διέξοδος για όλους και όλες μας!

«ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ»