Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καμία περιστολή του πανεπιστημιακού ασύλου

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου είχε οριστεί περιφερειακό συμβούλιο στην Κομοτηνή παρουσία του πρωθυπουργού, καθώς και κυβερνητικών στελεχών. Επιλέγοντας η διαδικασία αυτή να πραγματοποιηθεί εκτός πόλεως, προσπάθησαν να περιορίσουν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και να αποσιωπήσουν κάθε μορφή αντίδρασης.
Την ίδια ώρα εργαζόμενοι και εργαζόμενες από την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, που ήταν εκεί, επεδίωξαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους τελευταίους 30 μήνες, καθώς και την επαναλειτουργία των εργοστασίων, στα οποία εργάζονταν. Φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν εκεί για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης στεκόμενοι αλληλέγγυοι στα αιτήματα των εργαζομένων. Παρά το δημόσιο χαρακτήρα της συνεδρίασης οι δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν το δρόμο προς το ξενοδοχείο εμποδίζοντας τους μ’αυτό τον τρόπο ακόμα και να πλησιάσουν στο χώρο.
Προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους και να δώσουν τέλος στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, βρέθηκαν στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου, που συνορεύει με το ξενοδοχείο, όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, κατ’ εντολή του πολιτικού τους προϊσταμένου, τοποθέτησαν τρεις αστυνομικές κλούβες μπροστά από τους διαδηλωτές, προκειμένου η διαμαρτυρία να μη χαλάσει τη «φιέστα» της κυβέρνησης. Στην αντίδραση των διαδηλωτών, τα ΜΑΤ, αφού τους επιτέθηκαν φραστικά, δε δίστασαν ν’ απαντήσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων στο χώρο του ασύλου.
Η κυβέρνηση κάνει πιο φανερή από ποτέ την πρόθεση της να αποτελέσει τροχοπέδη σε κάθε δίκαιο κοινωνικό αγώνα μέσω της καταστολής όσων εξεγείρονται και της καταστρατήγησης του ασύλου. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προέβη για τέταρτη φορά σε άρση ασύλου στη Νομική Σχολή της Αθήνας με πρόσχημα την κατάληψη του κενού κτιρίου της σχολής από μετανάστες – απεργούς πείνας. ΝΔ και ΛΑΟΣ δε δίστασαν να φέρουν στο κοινοβούλιο πρόταση νόμου για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σύμμαχο της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αποτελεί και η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όταν την ώρα, που κατασυκοφαντείται το πανεπιστημιακό άσυλο, ζητάει μέσα από την πρόταση παιδείας, την κατάργηση του.
Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι απλά χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, καθώς ελεύθερη διακίνηση ιδεών μπορεί να γίνει εντός ή εκτός ασύλου. Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα, μοχλό πυροδότησης κινηματικών διαδικασιών και οργάνωσης τους από κάθε κοινωνική ομάδα.
Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους. Θα εξακολουθούμε να αντιστεκόμαστε σ’αυτούς, που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια αυταρχική δημοκρατία, που ποινικοποιεί αγώνες και βάζει στο στόχαστρο όσους αγωνίζονται
Καμία ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
Καμία περιστολή του πανεπιστημιακού ασύλου.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Στο επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων ημερών που συστηματικά διαστρέβλωσε τα γεγονότα σχετικά με τη φιλοξενία των απεργών πείνας μεταναστών εργατών, έρχονται ως αποκορύφωμα οι εισαγγελικές κλήσεις στα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ και μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού. Είναι φανερό ότι το ντελίριο αυταρχισμού της κυβέρνησης συνεχίζεται και κλιμακώνεται με στόχο την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, την τρομοκράτηση και τη στοχοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών χώρων που στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας.
Οι σύντροφοι και συναγωνιστές κατηγορούνται ως «ύποπτοι» για τα αδικήματα περί «παράνομης διακίνησης μεταναστών», «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και «φθορά ξένης ιδιοκτησίας».
Η απροκάλυπτα ψευδής κατηγορία για «παράνομη διακίνηση μεταναστών» αποτελεί στη ουσία κατηγορία για την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας χωρίς χαρτιά, υφιστάμενοι υπερεκμετάλλευση, ταπεινώσεις και καταστολή. Αποτελεί κατηγορία για την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε 300 εργάτες μετανάστες που έχουν επιλέξει να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα, ίσα δηλαδή ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.
Η κατηγορία περί «διατάραξης οικιακής ειρήνης» ουσιαστικά ποινικοποεί το ίδιο το άσυλο. Γιατί το άσυλο δεν είναι απλά χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και μαθημάτων αλλά υπάρχει για όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που όταν η νομιμότητα παίρνει διαζύγιο από το δίκιο χρειάζονται χώρο για να φιλοξενήσει την αγωνία και τον αγώνα τους. Γιατί στο άδειο κτήριο της Νομικής Σχολής δεν διακυβευόταν η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά αμφισβητούνταν ο κοινωνικός αποκλεισμός των μεταναστών, η αστυνομική και φασιστική τρομοκρατία σε βάρος τους, ο ρατσισμός και η εθνική καθαρότητα απέναντι σε όσους έσπευσαν να νομιμοποιήσουν, να υιοθετήσουν και να υποδαυλίσουν την ακραία ρητορεία του μίσους και της μισαλλοδοξίας, όσους ονειρεύονται μαζικές διώξεις, πογκρόμ και φράχτες.
Η κατηγορία περί «φθοράς ξένης ιδιοκτησίας» έρχεται να επιβεβαιώσει την ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο, τις ζωές μας, την εργασία μας και την καθημερινότητά μας. Γιατί παρόλο που το άδειο κτίριο της Νομικής παραδόθηκε πιο καθαρό από ότι παραλείφθηκε, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της σε όλα τα δελτία των 8 έβλεπαν πόρτες, τοίχους ντουβάρια που έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από 300 βασανισμένους ανθρώπους. Και οι ίδιοι θρασύδειλοι έσπευσαν να αναγνωρίζουν το δίκιο των «καημένων των μεταναστών», αρκεί αυτοί να μη διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια και να μην αγωνίζονται.
Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για «παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών». Γιατί όταν ως μέλος της ΕΕ συμμετέχει στη λεηλασία χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου και ως μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει στις σταυροφορίες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ευθύνεται για τον εξαναγκασμό εκατομμυρίων ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να ζητήσουν μια θέση στον ήλιο στην «πολιτισμένη Δύση».
Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» γιατί διαλύει χιλιάδες οικογένειες με τις απολύσεις, την ανεργία, τους μισθούς των 500 ευρώ και το κλείσιμο χιλιάδων μαγαζιών. Γιατί επιβάλλει στη νέα γενιά μια ζωή χειρότερη απ’ αυτή των γονιών της, ένα μέλλον γεμάτο εργασιακή περιπλάνηση και κοινωνική ανασφάλεια.
Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» γιατί έπαιξε τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων, που ανήκουν στους εργαζόμενους, στο Χρηματιστήριο, γιατί παραδίδει τη δημόσια Υγεία και Παιδεία στο μεγάλο κεφάλαιο, γιατί ιδιωτικοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και φτιάχνει δρόμους-καρμανιόλες στους οποίους πρέπει να πληρώνουμε φόρο θανάτου, γιατί ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο, από το νερό και τα δάση ως την ενέργεια και τις παραλίες, στους μεγαλοεργολάβους και τις τράπεζες.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους και ότι θα εξακολουθούμε να αντιστεκόμαστε στην εγκαθίδρυση μιας αυταρχικής δημοκρατίας που ποινικοποιεί τους αγώνες και στοχοποιεί τους αγωνιστές. Ενημερώνουμε την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της ότι αν νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομοκρατήσουν είναι βαθιά γελασμένοι. Κάθε ένας και καθεμιά από εμάς είμαστε υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης των απεργών πείνας μεταναστών εργατών. Αν η κυβέρνηση ψάχνει κάποιον ένοχο ανάμεσά μας, δεν χρειάζεται να χάνει τον χρόνο της, ας μας καλέσει όλους και όλες. Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι.