Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Οι δύο εβδομάδες, που έσπασαν την κανονικότητα

Πριν ένα μήνα το ζήτημα της σίτισης έφτασε και πάλι στο προσκήνιο μετά από 5 χρόνια, όταν είχε γίνει προσπάθεια από το τότε πρυτανικό σχήμα να ιδιωτικοποιηθεί η λέσχη. Αυτή τη φορά, το Ε.Ι.Ν ως κυβερνητικό παρακλάδι υπάκουο στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε περικοπές στη δωρεάν σίτιση διαχωρίζοντας τους φοιτητές σε οικοτρόφους και μη. Η Αριστερή Ενότητα από την πρώτη στιγμή με την παρουσία της στη λέσχη καλούσε τους φοιτητές να αντισταθούν στην επίθεση στο κεκτημένο δικαίωμα τους να σιτίζονται δωρεάν και παράλληλα προέβη σε κάλεσμα για σύσταση πρωτοβουλίας φοιτητών.
Με αρχή τη Γ.Σ. του ΣΟΦΕΚ, που πραγματοποίησε μία από τις μαζικότερες διαδικασίες, αποφασίστηκε κατάληψη στην Πρυτανεία δείχνοντας ότι οι οικότροφοι φοιτητές δε διαχώρισαν τη θέση τους με τους υπόλοιπους αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα τους για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν σίτισης για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. Η Πρωτοβουλία Φοιτητών, που συστάθηκε, κατάφερε να συσπειρώσει τη φοιτητική κοινότητα γύρω από το αίτημα για δωρεάν σίτιση –στέγαση απέναντι στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας παιδείας, που μετατρέπεται από συλλογικό δικαίωμα σε ατομικό προνόμιο.
Ακολούθησε γύρος Γ.Σ. σε όλες τις σχολές, παρόλο, που ο δικομματισμός προσπαθούσε με κάθε τρόπο να της αποφύγει.
Η Νομική αποτέλεσε κέντρο αγώνα για δύο εβδομάδες, αφού υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της πρωτοβουλίας, σπάζοντας την κανονικότητα στην καθημερινότητα των σχολών.
Η κατάληψη στη Νομική ανέδειξε έναν εναλλακτικό χαρακτήρα πανεπιστημίου αντιπαραθετικά στο μοντέλο της παιδείας, που προωθεί η κυβέρνηση. Μέσα από συντονιστικά καταλήψεων, που η παρουσία των φοιτητών ήταν μαζική υπήρξαν απελευθερωτικές διαδικασίες. Εκδηλώσεις – αντιμαθήματα, προβολές ταινιών απέναντι στην εμπορευματοποίηση της διασκέδασης, καθώς και εξωστρεφείς δράσεις με μοιράσματα στην πόλη της Κομοτηνής και συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας, απέδειξαν ξεκάθαρα πως η σχολή της Νομικής ήταν πιο ανοιχτή και ζωντανή από ποτέ.
Οι κινηματικές διαδικασίες εκτόπισαν τις λογικές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ από τους φοιτητικούς συλλόγους. Από τη μία, η ΔΑΠ αποχωρούσε από Γ.Σ. και χαρακτήριζε τους φοιτητές, που αγωνίζονταν παράνομους τρομοκρατώντας τους με χυδαία επιχειρήματα για χάσιμο της εξεταστικής.
Από την άλλη πλευρά, η ΠΑΣΠ αποκόπτωντας το ζήτημα της σίτισης από τη συνολική επίθεση, που δέχεται ο χώρος της παιδείας δεν έμπαινε στο ενωτικό πλαίσιο της Πρωτοβουλίας λειτουργώντας διασπαστικά για το κίνημα και αποπροσανατολίζοντας την κουβέντα από τον πυρήνα του ζητήματος της σίτισης, που είναι το νομοσχέδιο για τη
παιδεία. Η στάση, λοιπόν, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αποδεικνύει ότι επεδίωκαν να κρατήσουν τους συλλόγους ανενεργούς και απαθείς, την ώρα, που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα σκληρό πόλεμο απέναντι στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.
Οι πορείες, που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα στην Κομοτηνή, ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων και έδωσαν μια ηχηρή απάντηση απέναντι σ’αυτά, που ετοιμάζουν για μας, χωρίς εμάς. Η αγωνιστική απόφαση του ΣΦ Νομικής, για συμμετοχή στην Αντισύνοδο πρυτάνεων στο Λαύριο, που συμμετείχαν φοιτητές πανελλαδικά, έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποιήση της παιδείας δε σταματά εδώ. Αλλά αντίθετα, ενισχύθηκε με την Γενική Απεργία στις 15 Δεκέμβρη, όταν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι έγιναν μια γροθιά και αντιστάθηκαν στην πιο σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά.
Μέχρι τώρα ο δίκαιος αγώνας μας στάθηκε νικηφόρος, εφόσον η λέσχη παραμένει δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες. Όμως, δεν υποχωρούμε, την ώρα, που ο πρύτανης σηκώνει τα χέρια ψηλά στις αποφάσεις του Υπουργείου και ο Χούτος ζητάει να περάσει υπό τον έλεγχο του και η πάνω λέσχη. Από τη στιγμή, λοιπόν, που Χούτος, πρυτανικό σχήμα και ΕΙΝ τάσσονται απέναντι μας και σύμμαχοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για μας γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η συνέχιση των κινητοποιήσεων, ώστε να υψωθεί τείχος αντίστασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Η απάντηση μας θα δοθεί μέσα στα αμφιθέατρα στις Γενικές Συνελεύσεις και στο δρόμο.

Όλοι και όλες στη Γ.Σ. του Σ.Φ. Νομικής την Τετάρτη 12/1 και ώρα 15:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Π.Νομικής

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου