Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

ΣΙΤΙΣΗ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

Με την έναρξη της νέας χρονιάς ερχόμαστε ήδη αντιμέτωποι με την περικοπή του δικαιώματός μας στην δωρεάν σίτιση. Ο ιδιώτης Χούτος, ο οποίος διαχειρίζεται την κάτω λέσχη της Π.Νομικής, ξεκίνησε να εφαρμόζει το μέτρο της κάρτας σίτισης με την ανοχή του πρυτανικού σχήματος. Η κάρτα σίτισης θα μοιράζεται στους φοιτητές σύμφωνα με το εισόδημά τους. Ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου πολλοί από εμάς στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους στην δωρεάν σίτιση, γεγονός που διαχωρίζει τους φοιτητές σε προνομιούχους και μη, αφού θα καλούμαστε να πληρώνουμε ακόμη και αντίτιμο της τάξης του 2.20.
Η προσπάθεια αυτή μετατροπής της δωρεάν σίτισης για όλους/ες μας από συλλογικό δικαίωμα σε ατομικό προνόμιο δεν είναι τυχαία. Στόχο έχει την αύξηση των κερδών του ιδιώτη Χούτου πάνω στις πλάτες των φοιτητών. Ακριβώς πάνω στην λογική του νόμου Διαμαντοπούλου, λοιπόν, για την εισαγωγή ιδιωτών και επιχειρηματιών στο χώρο του πανεπιστημίου, η φοιτητική μέριμνα ξαναμπαίνει στο στόχαστρο. Πόσο μάλλον τώρα που το υπουργείο παιδείας και η Άννα Διαμαντοπούλου απειλούν τα ιδρύματα που δεν θα εφαρμόσουν τον νέο νόμο με διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Όλα αυτά εντάσσονται στην συνολική πολιτική του μνημονιακού μπλοκ, το οποίο πλήρως συντεταγμένο πλέον, πετσοκόβει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες σε κεκτημένα δικαιώματα όπως παιδεία, υγεία, εργασία και καλεί τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας να πληρώσει μια κρίση που δεν δημιούργησε.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε ολομέτωπη θα είναι και η απάντηση μας. Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια στην Κομοτηνή έδειξαν ότι ο δρόμος της ανυπακοής και της αντίστασης είναι νικηφόρος. Το 2005 δεν σιωπήσαμε μπροστά στο ξεπούλημα της λέσχης από το τότε πρυτανικό σχήμα και διατηρήσαμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πάνω λέσχης. Το Δεκέμβρη του 2010 δεν επιτρέψαμε κανένα διαχωρισμό των φοιτητών σε οικότροφους και μη, προνομιούχους και μη, εξασφαλίζοντας καθολική και δωρεάν σίτιση. Έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουμε κανέναν διαχωρισμό των φοιτητών με βάση τα οικονομικά κριτήρια σχετικά με το αυτονόητο δικαίωμά μας στην δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα.
Η έξοδος του Χούτου και κάθε ιδιώτη από το πανεπιστήμιο είναι πάγια θέση μας και αυτό γιατί δεν θέλουμε κανένας να δουλεύει με το καθεστώς υπεργολαβίας στο πανεπιστήμιο, όπως οι υπάλληλοι στο Χούτο, ενώ αντίθετα θέλουμε για αυτούς εξασφαλισμένες εργασιακές σχέσεις. Ακόμη διεκδικούμε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική σίτιση πράγμα το οποίο λογικό είναι να αμφισβητηθεί από κάθε λογική κερδοσκοπίας που θέλει μέχρι και την σίτιση να την μετατρέψει σε εμπόρευμα. Εμείς ζητάμε δύο δημόσιες λέσχες καθώς έτσι θα εξασφαλιστούν ο χωρίς αντίτιμο χαρακτήρας του φαγητού, το καλύτερο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζομένους αλλά πάνω από όλα ο κοινωνικός έλεγχος κάθε λέσχης από φοιτητές και εργαζομένους.
Οι προτάσεις και τα όνειρα λοιπόν του δικομματισμού για κάρτες σίτισης και πάσο φαίνεται ότι υλοποιηθήκαν. Από την μία η πρόταση της ΠΑΣΠ για έλεγχο των φοιτητών που σιτίζονται στην λέσχη με την επίδειξη πάσο αλλά και η πρόταση για πανεπιστημιακή λέσχη. Ας κάνουμε κατανοητό λοιπόν στα παιδιά της συγκυβέρνησης πως η επίδειξη πάσο για όσους σιτίζονται είτε στην πάνω είτε στην κάτω λέσχη σημαίνει κάρτα σίτισης και πως πανεπιστημιακή λέσχη σημαίνει ιδιωτική λέσχη, την στιγμή που τα ιδρύματα ήδη υποχρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε καν τα βασικά. (π.χ θέρμανση). Από την άλλη η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για δωρεάν σίτιση από όποιον φορέα και αν προέρχεται πέφτει στο κενό καθώς μας έχει γίνει αντιληπτό πως όποιος ιδιώτης αναλαμβάνει την σίτιση μας δεν το κάνει από την καλή του την καρδιά αλλά επειδή θέλει να βγάλει κέρδος από τις πλάτες των φοιτητών. Είναι τουλάχιστον γελοίο και απαράδεκτο οι παρατάξεις του δικομματισμού, να εμμένουν στις προτάσεις τους για επίδειξη πάσο την στιγμή που το φοιτητικό κίνημα, μέσα από τους συλλογικούς και νικηφόρους αγώνες, που έχει δώσει για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της σίτισης, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν δέχεται κανέναν έλεγχο των φοιτητών με κανένα πάσο και καμία κάρτα σίτισης!
Κάνουμε ξεκάθαρο λοιπόν σε όσους μοιράζουν σημειώσεις για την εξεταστική και ως αντάλλαγμα ζητάνε ψήφους, σε όσους ονειρεύονται ιδιώτες και επιχειρηματίες μέσα στο πανεπιστήμιο και σε όσους κάνουν πλάτες σε μια πολιτική που καταστρέφει την κοινωνία αλλά και τις ζωές μας, ότι θα είμαστε εδώ κάθε μέρα και θα αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορά. Θα είμαστε εδώ για να παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που αποφασίζουν για εμάς αλλά χωρίς εμάς.
ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΣΤΟ ΧΟΥΤΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου