Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών.

Τον περσινό Φλεβάρη, μετανάστες που κρατούνταν στο κέντρο «υποδοχής» (στην ουσία πρόκειται για πρώην εγκαταλειμμένη αποθήκη τροφίμων…) μεταναστών της Βέννας, ενός χωριού λίγο πιο έξω από την Κομοτηνή, εξεγέρθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την φυλάκισή τους εκεί για πάνω από 3 μήνες, το ανώτατο επιτρεπτό όριο κράτησης, σε άθλιες συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο καλέσαμε σε πρωτοβουλία και με πορείες και με κινήσεις που άνοιξαν το ζήτημα στην πόλη της Κομοτηνής αποφασίσαμε να φτάσουμε έξω από το σύγχρονο κολαστήριο. Εκεί αλληλέγγυοι/ες στο δίκαιο αγώνα των μεταναστών, ασκήσαμε κοινωνικό έλεγχο μπαίνοντας μέσα διαπιστώνοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και καταφέραμε τη μεταφορά δύο από αυτών στο νοσοκομείο.

Κέντρα κράτησης μεταναστών τέτοιου τύπου υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (Ροδόπη, Έβρος, Πάτρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Αθήνα και αλλού). Ο επίσημος όρος είναι κέντρα υποδοχής, μία υποδοχή που περιλαμβάνει «προσωρινή» κράτηση των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά σε απάνθρωπες συνθήκες για μήνες ίσως και χρόνια αν κάποιος απ’ αυτούς κάνει το λάθος να ζητήσει πολιτικό άσυλο-πράγμα βέβαια πολύ δύσκολο αφού οι περισσότεροι είτε δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους είτε έχουν ήδη τρομοκρατηθεί από τις διωκτικές αρχές και πολύ απλά δε γνωρίζουν καν τη γλώσσα. Αυτό που κάνει την κατάσταση πιο εξοργιστική είναι το γεγονός ότι πρόκειται για φυλάκιση χωρίς έγκλημα, καθώς το μόνο που έχουν διαπράξει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι η χωρίς τα απαιτούμενα χαρτιά είσοδος στη χώρα.
Η πολιτική δημιουργίας στρατοπέδων αενάως προσωρινής κράτησης δεν έχει μόνο σκοπό την εξόντωση όλων εκείνων των ανθρώπων που δεν γεννήθηκαν έλληνες. Στην ουσία χαράζει και ένα επιπλέον κοινωνικό σύνορο, τον κόσμο των «έξω» και τον κόσμο των «μέσα». Αυτό, το άλλο παράλληλο σύμπαν οφείλει να παραμείνει αφανές, ει δυνατόν να αφανιστεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το δημόσιο βλέμμα δεν πρέπει να εστιάσει εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια θεωρούνται αναλώσιμες: στα κέντρα κράτησης, στη φυλακή της Βέννας.
Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα σύγχρονα κολαστήρια ανθρώπινων ψυχών σε όλη την Ελλάδα και να δημιουργηθούν ανοιχτές δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου στους αιτούντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου