Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καμία περιστολή του πανεπιστημιακού ασύλου

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου είχε οριστεί περιφερειακό συμβούλιο στην Κομοτηνή παρουσία του πρωθυπουργού, καθώς και κυβερνητικών στελεχών. Επιλέγοντας η διαδικασία αυτή να πραγματοποιηθεί εκτός πόλεως, προσπάθησαν να περιορίσουν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και να αποσιωπήσουν κάθε μορφή αντίδρασης.
Την ίδια ώρα εργαζόμενοι και εργαζόμενες από την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, που ήταν εκεί, επεδίωξαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους τελευταίους 30 μήνες, καθώς και την επαναλειτουργία των εργοστασίων, στα οποία εργάζονταν. Φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν εκεί για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης στεκόμενοι αλληλέγγυοι στα αιτήματα των εργαζομένων. Παρά το δημόσιο χαρακτήρα της συνεδρίασης οι δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν το δρόμο προς το ξενοδοχείο εμποδίζοντας τους μ’αυτό τον τρόπο ακόμα και να πλησιάσουν στο χώρο.
Προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους και να δώσουν τέλος στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, βρέθηκαν στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου, που συνορεύει με το ξενοδοχείο, όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, κατ’ εντολή του πολιτικού τους προϊσταμένου, τοποθέτησαν τρεις αστυνομικές κλούβες μπροστά από τους διαδηλωτές, προκειμένου η διαμαρτυρία να μη χαλάσει τη «φιέστα» της κυβέρνησης. Στην αντίδραση των διαδηλωτών, τα ΜΑΤ, αφού τους επιτέθηκαν φραστικά, δε δίστασαν ν’ απαντήσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων στο χώρο του ασύλου.
Η κυβέρνηση κάνει πιο φανερή από ποτέ την πρόθεση της να αποτελέσει τροχοπέδη σε κάθε δίκαιο κοινωνικό αγώνα μέσω της καταστολής όσων εξεγείρονται και της καταστρατήγησης του ασύλου. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προέβη για τέταρτη φορά σε άρση ασύλου στη Νομική Σχολή της Αθήνας με πρόσχημα την κατάληψη του κενού κτιρίου της σχολής από μετανάστες – απεργούς πείνας. ΝΔ και ΛΑΟΣ δε δίστασαν να φέρουν στο κοινοβούλιο πρόταση νόμου για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σύμμαχο της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αποτελεί και η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όταν την ώρα, που κατασυκοφαντείται το πανεπιστημιακό άσυλο, ζητάει μέσα από την πρόταση παιδείας, την κατάργηση του.
Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι απλά χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, καθώς ελεύθερη διακίνηση ιδεών μπορεί να γίνει εντός ή εκτός ασύλου. Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα, μοχλό πυροδότησης κινηματικών διαδικασιών και οργάνωσης τους από κάθε κοινωνική ομάδα.
Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους. Θα εξακολουθούμε να αντιστεκόμαστε σ’αυτούς, που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια αυταρχική δημοκρατία, που ποινικοποιεί αγώνες και βάζει στο στόχαστρο όσους αγωνίζονται
Καμία ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
Καμία περιστολή του πανεπιστημιακού ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου