Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

Την Τετάρτη στη Νομική έχει ορισθεί Γενική Συνέλευση Τμήματος. Στη Γενική Συνέλευση Τμήματος όπως και σε κάθε όργανο συνδιοίκησης, συμμετέχουν στη διοίκηση του τμήματος όχι μόνο οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουμε όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της σχολής.
Η συγκυρία μέσα στην οποία γίνεται αυτή η Γ.Σ.Τ. της Τετάρτης είναι πάρα πολύ πυκνή. Είναι η πρώτη που γίνεται μετά από μία εξεταστική-τιμωρία τριών εβδομάδων και είναι και η τελευταία που γίνεται πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου στις 3 Μάη. Ταυτόχρονα, τα συγγράμματα περικόπτονται με την εγκύκλιο του υπουργείου που ορίζει ότι 1 σύγγραμμα=1 βιβλίο ενώ ακόμα και η διανομή τους έχει σταματήσει από τους εκδοτικούς οίκους. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ όλοι και όλες να πάμε σε αυτή τη Γενική Συνέλευση Τμήματος και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: δημόσια και δωρεάν παιδεία, ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, καμία περικοπή των δικαιωμάτων μας!
Εξεταστική: Αυτή η Γενική Συνέλευση Τμήματος γίνεται μετά από μία εξεταστική τριών εβδομάδων στη Νομική, μία εξεταστική που δεν αποφασίστηκε τυχαία να διαρκέσει τόσο λίγο. Ενώ στο παρελθόν είχαμε εξεταστική ενός μήνα, φέτος ο περιορισμός της εξεταστικής του Φλεβάρη σε τρεις εβδομάδες αποφασίστηκε και διατάχθηκε από τον Πρόεδρο της σχολής, τον Χαραλαμπάκη, μετά από συνεννόηση με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η απόφαση αυτή είχε ξεκάθαρα διπλή στόχευση:
Ο πρώτος στόχος ήταν η πλήρης εντατικοποίηση των σπουδών μας! Ο Χαραλαμπάκης επέλεξε δηλαδή να τελειώσει με αυτή την εξεταστική αυτό που είχε αρχίσει ο προκάτοχός του, ο Ρέμελης, με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών. Γιατί στο πανεπιστήμιο που έχει στο μυαλό του ο Ρέμελης, ο Χαραλαμπάκης, η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και το υπουργείο παιδείας , οι ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών δε χωράνε και ο ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών πρέπει να γίνει ο κανόνας.
Ο δεύτερος στόχος ήταν προφανώς ενόψει της εξεταστικής να μην μπορέσει να γίνει στη Νομική άλλη Γενική Συνέλευση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Όμως κυρίως ο στόχος ήταν να τιμωρήσει ο Χαραλαμπάκης και η ΔΑΠ τους φοιτητές/-τριες που τόλμησαν να προχωρήσουν σε συλλογικές διαδικασίες να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και νααντισταθούν σε οποιαδήποτε περικοπή των δικαιωμάτων τους.
Αυτή η μείωση της εξεταστικής ήταν η πρώτη (όχι απλά στη μέχρι τώρα θητεία του ως Πρόεδρος της Νομικής αλλά και σε ολόκληρη την πορεία του ως καθηγητής της σχολής) "τοποθέτηση" του Χαραλαμπάκη επί κάποιου ζητήματος της σχολής. Το γεγονός ότι ως πρόεδρος της Νομικής επιλέγει να συζητήσει μόνο με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και όχι με το σύνολο των φοιτητών δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αντιλαμβάνεται τη Νομική σαν τσιφλίκι του. Το γεγονός ότι επέλεξε να χρησιμοποιήσει την εξεταστική για να τιμωρήσει την αντίδραση των φοιτητών/-τριών αλλά και για να πάει την εντατικοποίηση ένα βήμα παραπέρα, μας δείχνει ότι είναι πολύ καλός μαθητής του Ρέμελη και πολύ καλός σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ και της Ά. Διαμαντοπούλου σε κάθε αντιδραστικό μέτρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δίδακτρα: Παρ' ότι το κίνημα του 2006-07 κατάφερε να σταματήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 με τον πιο δυναμικό τρόπο, η Α. Διαμαντοπούλου έρχεται τώρα να περάσει αυτή την αναθεώρηση από το παράθυρο. Το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, δηλαδή στην ουσία το σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πλήρη διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου, προβλέπει την επιβολή διδάκτρων στις σπουδές μας. Σ' αυτή την προσπάθεια της κατάργησης κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας και στην επιβολή διδάκτρων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βρει συμμάχους και μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια. Ανάμεσα στους φοιτητές, η Διαμαντοπούλου έχει βρει ως πρώτο σύμμαχο το κυβερνητικό της φερέφωνο, την ΠΑΣΠ, που σ' αυτή τη συγκυρία επιλέγει να μιλάει για αξιολόγηση και να αποπροσανατολίζει την κουβέντα σε μία συζήτηση κενή περιεχομένου τη στιγμή που το νομοσχέδιο ψηφίζεται στις 3 Μάη. Και ένας ακόμη καλύτερος σύμμαχος είναι η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που με την πρόταση παιδείας της στηρίζει τα δίδακτρα, επιζητά ακριβώς την είσοδο της αγοράς στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στηρίζει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.
Όμως η κυβέρνηση έχει βρει και υποστηρικτές των διδάκτρων και ανάμεσα στους καθηγητές, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και εδώ στο ΔΠΘ. Συγκριμένα η πλειοψηφία των καθηγητών του ΔΠΘ τάχθηκε υπέρ της επιβολής διδάκτρων, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Τάσσονται δηλαδή υπέρ των διδάκτρων γιατί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουν τον μισθό τους, δεδομένης της απεξάρτησης του κράτους από την χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, είναι τα χρήματα των ίδιων των φοιτητών. Εμείς πρέπει να πιέσουμε ώστε οι εκβιαστικές λογικές του Υπουργείου να μην περάσουν στη σχολή μας, πρέπει να πιέσουμε η Γ.Σ.Τ. την Τετάρτη να πάρει ξεκάθαρα θέση κατά του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου και κατά των διδάκτρων!
Συγγράμματα: Η επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία έχει εξαπλωθεί σε κάθε δικαίωμα και κεκτημένο που σχετίζεται με αυτήν. Το Δεκέμβρη καταφέραμε να σταματήσουμε, μέσα από συλλογικές κινηματικές διαδικασίες την περικοπή του δικαιώματός μας στην καθολική, δημόσια και δωρεάν σίτιση. Τώρα το Υπουργείο έχει αποφασίσει να περικόψει το δικαίωμά μας στα δωρεάν συγγράμματα. Η περικοπή των συγγραμμάτων είχε ήδη αρχίσει με το μέτρο της λίστας συγγραμμάτων, μέτρο που από τις παρατάξεις του δικομματισμού πριν 3 χρόνια θεωρήθηκε πως θα προάγει την ακαδημαϊκότητα, μέτρο όμως που οδήγησε ξεκάθαρα στη μείωση των συγγραμμάτων που παίρνει ο κάθε φοιτητής. Τώρα η Άννα Διαμαντοπούλου με την εγκύκλιο που εξέδωσε ορίζει ότι ένα σύγγραμμα ισούται με ένα βιβλίο, και μας αναγκάζει στην ουσία να αγοράζουμε τα άλλα συγγράμματα που χρειαζόμαστε. Απέναντι σ’ αυτή τη μείωση των συγγραμμάτων που δικαιούμαστε έχουμε ως όπλο στα χέρια μας την απόφαση του ΕΚΠΑ να μην εφαρμόσει την εγκύκλιο για τα συγγράμματα. Μία τέτοια απόφαση μας δείχνει ότι είναι δυνατόν, αν πιέσουμε αρκετά δυναμικά, αν πιέσουμε αρκετά μαζικά να μην εφαρμοστεί ούτε εδώ η εγκύκλιος.
Πέρα όμως από την εγκύκλιο, οι εκδοτικοί οίκοι έχουν αναστείλει τη διανομή των συγγραμμάτων για όσο καιρό το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί την πληρωμή τους. Όπως και στο ζήτημα της σίτισης, έτσι και στα συγγράμματα, δε θέλουμε καμία ιδιωτική εταιρεία να παράγει υπεραξία από τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Θεωρούμε πως η εξάρτησή μας από τους ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους πρέπει και μπορεί πολύ εύκολα να σταματήσει αν τεθεί ξανά σε λειτουργία το πανεπιστημιακό τυπογραφείο της Ξάνθης.

Για εμάς όμως ο αγώνας δεν σταματά στιγμή! Το αυτονόητο το διεκδικούμε στο τώρα και στην κάθε μέρα μέσα και έξω από τις σχολές. Στο δρόμο και σε κάθε συλλογική διαδικασία! Γιατί πολύ απλά για εμάς αυτά είναι τα όπλα μας και όχι οι εκλογικές αναμετρήσεις! Αυτή η Γενική Συνέλευση Τμήματος μας είναι μεγάλο ραντεβού για καθέναν και καθεμία από εμάς! Ήρθε η ώρα επιτέλους να φέρουμε τον Χαραλαμπάκη προ των ευθυνών του και
αυτή είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία! Για όποιον νομίζει ότι ηττηθήκαμε είμαστε εδώ να του αποδείξουμε το αντίθετο! Η 3η Μαΐου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, είναι κοντά και πρέπει να γίνει μέρα-ορόσημο για κάθε φοιτητή/τρια που έχει μάθει να διεκδικεί την ίδια του την αξιοπρέπεια και να δώσουμε έναν αγώνα που θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη! Η Γενική Συνέλευση Τμήματος ας είναι η αρχή μέχρι το «μεγάλο ραντεβού» της 3ης Μάη!!
Τώρα είναι η ώρα να αντιπαρατεθεί το φοιτητικό κίνημα ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο με σκοπό την ανατροπή του που θα οδηγήσει στην πιο σπουδαία ίσως νίκη των φοιτητών. Κόντρα στις επιταγές του μνημονίου, στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και σε ένα μέλλον αβέβαιο και υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς διεκδικούμε ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο βασισμένο στις δικές μας ανάγκες.


ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 06/04 Ώρα 10.00πμ στη γραμματεία της σχολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου