Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Σίτιση: Δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

Την Πέμπτη 8/10 πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ και χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών, η οποία προβλέπεται, Σύγκλητος, στην οποία αποφασίστηκε το μέτρο της κάρτας σίτισης. Η κάρτα σίτισης θα μοιράζεται στους φοιτητές/-τριες ανάλογα με το εισόδημά τους. Ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής της πολλοί από μας θα στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση ενώ επίσης γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες σχολές που έχει εφαρμοστεί ακόμα και αυτοί που έχουνε κάρτα σίτισης καλούνται να πληρώνουν αντίτιμο για το φαγητό τους.

Η απόφαση αυτή της Συγκλήτου ξυπνάει μνήμες από το 2005, όταν με ανάλογο τρόπο (με «μαγειρεμένους» διαγωνισμούς και κρυφές διαδικασίες) το τότε πρυτανικό σχήμα θέλησε να δώσει τη λέσχη στον ιδιώτη Χούτο, βάζοντας σε κίνδυνο και τότε το δικαίωμά τους στη δωρεάν και ποιοτική σίτιση. Η απάντηση των φοιτητών τότε ήταν μαζικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την κατάληψη της Πρυτανείας από το ΣΟΦΕΚ (Σύλλογος Οικοτρόφων) για 23 μέρες και συμπόρευση με τα αιτήματα των εργαζομένων της λέσχης για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. Σ’ αυτό το κίνημα των φοιτητών συμμετείχαμε κι εμείς στο πλευρό του ΣΟΦΕΚ και έχοντάς απέναντι μας τις υπόλοιπες παρατάξεις των σχολών. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενεργώντας ως πιόνι του τότε πρυτανικού σχήματος, και χέρι με χέρι με την ΠΑΣΠ απάντησαν με καταγγελία του φοιτητικού κινήματος. Η ΠΚΣ από τη μεριά της κράτησε στάση διασπαστικής λογικής, λασπολογίας-κατασυκοφαντώντας τις θέσεις, τον αγώνα και τις χειροπιαστές νίκες που αυτός έφερε-και τελικά αποχής. Σερνόμενη πίσω από τις δυνάμεις που αποφάσισαν να αντισταθούν, εγκατέλειψε την πάλη για δημόσια και δωρεάν σίτιση και υιοθέτησε ουσιαστικά τη γραμμή της πρυτανείας. Όμως παρά τις αντιδραστικές λογικές που υπήρχαν, τελικά οι φοιτητές/-τριες πετύχαμε να μη γίνει κανένας περιορισμός των αυτονόητων δικαιωμάτων μας στη δωρεάν σίτιση/στέγαση/μεταφορά.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε τα κεκτημένα μας αυτά να τίθενται ακόμα μία φορά υπό αμφισβήτηση. Δεν είναι τυχαίο που αποφασίστηκε ένα μέτρο όπως η κάρτα σίτισης τώρα, τον ίδιο καιρό που βλέπουμε μία μείωση του ήδη ελλιπούς προϋπολογισμού του ΔΠΘ. Έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες των τελευταίων κυβερνήσεων να εκπληρώσουν τις επιταγές της Μπολόνια και της ΕΕ με στόχο την αναδιάρθρωση-επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων μέσω της εισόδου ιδιωτών στο χώρο της παιδείας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι κι εδώ, στην Κομοτηνή, ο ιδιώτης Χούτος έχει αναλάβει τη λέσχη της Παλιάς Νομικής. Η έξοδος του Χούτου και κάθε ιδιώτη από το πανεπιστήμιο είναι πάγια θέση μας ως Αριστερή Ενότητα. Κι αυτό γιατί, πρώτον, δε θέλουμε κανένας να δουλεύει στο πανεπιστήμιό μας με το καθεστώς της υπεργολαβίας, όπως οι υπάλληλοι του Χούτου, ενώ αντίθετα θέλουμε γι αυτούς εξασφαλισμένες εργασιακές σχέσεις και ασφάλιση. Δεύτερον, διεκδικούμε τη δωρεάν και ποιοτική μας σίτιση, πράγμα το οποίο λογικό είναι να αμφισβητηθεί από κάθε λογική κερδοσκοπίας που θέλει ακόμα και τη σίτιση να την κάνει εμπόρευμα. Κι ας μη γελιόμαστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Χούτος της Κομοτηνής είναι ο ίδιος άνθρωπος που στο Βόλο και έχει προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού και έχει επιβάλλει αντίτιμο στις μερίδες του φαγητού. Στον αντίποδα, εμείς ζητάμε δύο δημόσιες λέσχες καθώς έτσι θα εξασφαλιστούν ο χωρίς αντίτιμο χαρακτήρας του φαγητού, το καλύτερο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζομένους αλλά πάνω απ’ όλα ο κοινωνικός έλεγχος κάθε λέσχης από φοιτητές και εργαζομένους.

Στη Γενική Συνέλευση του ΣΟΦΕΚ την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε κατάληψη της Πρυτανείας του ΔΠΘ από τη Δευτέρα 26/10 μέχρι την Παρασκευή 30/10 με αιτήματα, μεταξύ άλλων, να περάσει και η κάτω λέσχη στο δημόσιο έλεγχο του ΔΠΘ και να μην εφαρμοστεί η κάρτα σίτισης. Εμείς ως Αριστερή Ενότητα στηρίζουμε τις δράσεις και τις αποφάσεις του ΣΟΦΕΚ και καλούμε όλους τους φοιτητές να ενωθούν για δημόσια και δωρεάν σίτιση.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ


Για άλλη μια χρονιά φέτος, παρότι φτάσαμε πιο κοντά από ό,τι τις προηγούμενες για τη διεξαγωγή του πανσπουδαστικού συνεδρίου της ΕΦΕΕ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αλλά δυστυχώς με το ίδιο αποτέλεσμα, κατάφεραν να διατηρήσουν μια διαδικασία υπόγειων συνεννοήσεων και ψευτοτραμπουκισμών κατά τη διάρκεια της τεχνικής γραμματείας. Η ΠΑΣΠ φέτος, ξαφνιάζοντάς μας, δεν επέλεξε να βάλει συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τις μέρες του πανσπουδαστικού συνεδρίου, αλλά σαν κώλυμα προέβαλε το ότι θα έπρεπε να έχει τελειώσει η καταμέτρηση του 90% των σχολών, ζητώντας απ την άλλη ν’ αρχίσει η καταμέτρηση απ’ τις σχολές των οποίων τα αποτελέσματα αμφισβητούνται λόγω νοθείας (ΠΑΜΑΚ: αυτοδυναμία ΔΑΠ, ΑΣΟΕΕ: αυτοδυναμία ΠΑΣΠ). Τα ΕΑΑΚ από τη μεριά τους, αφού θυμήθηκαν από το 1995 και μετά ότι είναι κατά της ΕΦΕΕ, συνέχισαν τις γνωστές πρακτικές (σπασίματα της τεχνικής γραμματείας, τραμπουκισμοί κλπ) κρυβόμενοι «επαναστατικά» πίσω από την ΠΑΣΠ. Στην σχολή μας ,συγκεκριμένα, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο επικαλούνταν θερμότατα το πλαίσιο της ΔΑΠ, στο οποίο, όπως ανέφεραν, ο φοιτητικός σύλλογος δεν έπαιρνε θέση για το θέμα της ΕΦΕΕ με σκοπό να μην δηλώσουν αντιπροσώπους για το πανσπουδαστικό συνέδριο. Επιπλέον, αρνούνταν να εμφανίσουν τη σφραγίδα του συλλόγου, τακτική η οποία ακολουθείται πάγια από τη ΔΑΠ (μη εμφάνιση πρακτικών για την μη διεξαγωγή ΔΣ).
Εμείς, ως Αριστερή Ενότητα, θεωρούμε ότι η μη ύπαρξη κεντρικής πολιτικής διαδικασίας έχει οδηγήσει τους περισσότερους Φοιτητικούς Συλλόγους στην Ελλάδα σε μια κατάσταση όπου κυριαρχούν οι μηχανισμοί, η πολιτική συζήτηση περιορίζεται στο ελάχιστο, κάτι που φυσικά ευνοεί την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, οι οποίες επιχειρούν –και το καταφέρνουν σε σημαντικό βαθμό- να μετατρέψουν το συνδικαλισμό σε πελατειακή σχέση μεταξύ παρατάξεων και φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων δε λειτουργεί, με εξαίρεση τις εξάρσεις του Φοιτητικού Κινήματος τα τελευταία χρόνια. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι η αντιπροσώπευση δεν είναι εξ’ ορισμού κάτι αρνητικό, αλλά στη σωστή της μορφή, αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα για τον συντονισμό των αμεσοδημοκρατικών λειτουργιών.
Είναι προφανές ότι σε περιόδους κινήματος όπου οι καταλήψεις έκαναν κεντρικό το εκπαιδευτικό ζήτημα, η συμμετοχή ήταν ευκολότερη και τα αντανακλαστικά του κόσμου διαφορετικά εξασφαλίζοντας τη λειτουργία σε ένα βαθμό των Συλλόγων. Από τη στιγμή που οι καταλήψεις δεν είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πάλης, θα πρέπει το Φοιτητικό Κίνημα να είναι διαρκές και να παίρνει κάθε φορά τη μορφή που αρμόζει στα αιτήματα και τις διαθέσεις των φοιτητών, εξασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει διαρκώς κεντρική πολιτική αντιπαράθεση.
Εξάλλου, σε όλες τις μορφές οργάνωσης των κινημάτων μπορεί να υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ βάσης και κεντρικού οργάνου. Ακόμα και υπό το σημερινό πολιτικό συσχετισμό η ΕΦΕΕ μπορεί να προκήρυσσε κινητοποιήσεις όπως έκανε επανειλημμένα όταν λειτουργούσε, καθώς ακόμα και οι καθεστωτικές δυνάμεις είναι αναγκασμένες να εναντιώνονται στις κυβερνητικές επιλογές που πλήττουν κατάφωρα τους φοιτητές και κάτω από την πίεση της Αριστεράς αποφεύγοντας να δημιουργήσουν ρήξεις με το φοιτητικό σώμα. Δεν είναι λίγες εξάλλου οι φορές που τα Διοικητικά Συμβούλια παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις όταν αδυνατούν να το κάνουν οι Σύλλογοι. Και βέβαια δεν διαγράφουμε την αναγκαιότητα να δημιουργούνται και ειδικά από τα κάτω όργανα συντονισμού σε περιόδους όπου οι αποφάσεις των συλλόγων ξεπερνούν τη βούληση της πλειοψηφίας της ΕΦΕΕ και υιοθετούν ριζοσπαστικές μορφές αγώνα (πχ συντονιστικά γενικών συνελεύσεων καταλήψεων).
Παράλληλα η ύπαρξη κεντρικής πολιτικής λειτουργίας στην οποία θα παίζει ρόλο η ψήφος του φοιτητή θα πολιτικοποιήσει περισσότερο και τη διαδικασία των Φοιτητικών Εκλογών ενώ η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ θα υποχρεούνταν να έχουν ενιαία θέση για πολιτικά ζητήματα σε όλες τις Σχολές και όχι να αλλάζουν θέσεις ανάλογα με το συμφέρον τους σε κάθε Σχολή. Πέραν αυτού η μη ύπαρξη κεντρικού ελέγχου ευνοεί τους ισχυρούς στους Συλλόγους οι οποίοι δε διστάζουν να ποδοπατούν τη δημοκρατία ακόμα και των εκλογικών αναμετρήσεων (έλλειψη παραβάν στην ΑΣΟΕΕ, αλλοίωση αποτελεσμάτων στο πολιτικό της Νομικής, δικτατορία ΔΑΠ στα ΤΕΦΑΑ).
Και όλα αυτά την ώρα που στις 8/10 η Σύγκλητος του ΔΠΘ αποφάσισε εν κρυπτώ να θεσμοθετήσει την κάρτα σίτισης, έγγραφο που ουσιαστικά περικόπτει το δικαίωμα δωρεάν σίτισης σε μεγάλο αριθμό φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα θέτει της βάσεις για να προστεθεί αντίτιμο στο φαγητό μας, τουλάχιστον στο ιδιωτικό μαγαζάκι του Χούτου (λέσχη Π. Νομικής). Ήδη από το 2005, ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είχαμε δώσει όλες μας τις δυνάμεις στο τότε κίνημα της σίτισης, κόντρα σε ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Οι αγώνες του 2005 διασφάλισαν τη λειτουργία της πάνω λέσχης με δημόσια χαρακτηριστικά, χαλώντας τα σχέδια του πρυτανικού σχήματος, ενώ ταυτόχρονα οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος του ΔΠΘ απέτρεψαν την επιβολή αντιτίμου και στις 2 λέσχες. Ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνιζόμαστε ώστε ο ιδιώτης Χούτος να φύγει από την κάτω λέσχη και να τεθεί αυτή σε πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν ιδιώτη-εργολάβο να βγάζει κέρδος από το δικαίωμα μας σε σίτιση και στέγαση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κάρτα σίτισης έχει ήδη αρχίσει να διανέμεται στις σχολές της Π. Νομικής.
Για όλα αυτά θα είμαστε εκεί στην πενθήμερη κατάληψη της Πρυτανείας που αποφάσισε ο ΣΟΦΕΚ, για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Γενική Συνέλευση Νομικής

Την Τρίτη έχει οριστεί Γενική Συνέλευση της Νομικής με θέματα:

  • νέο πρόγραμμα σπουδών
  • κάρτα σίτισης-στέγαση-μεταφορά
  • πιστωτικές μονάδες
  • Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών
  • ΕΦΕΕ

Όλοι/-ες την Τρίτη 20/10 στις 15:00 (στο αμφιθέατρο της Π. Νομικής).



Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν

Την Τρίτη, 6/10, κι ενώ η σχολή ήταν ακόμα κλειστή πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση Τμήματος, όργανο στο οποίο οι φοιτητές/τριες έχουν δικαίωμα παρακολούθησης και τοποθέτησης καθώς και ψήφου ανάλογα με το ποσοστό που λαμβάνουν στις εκλογές. Σε αυτή την εν κρυπτώ διαδικασία στην οποία καθόλου τυχαία ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ήταν παρούσες αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Συγκεκριμένα τα βασικά μαθήματα από 36 έγιναν 45 (μεταξύ των οποίων 5 συνθέσεις), ενώ στα επιλεγόμενα καταργήθηκαν μαθήματα με κοινωνικό και μη εξειδικευμένο προσανατολισμό. Βλέπουμε ουσιαστικά τα μαθήματα να πολλαπλασιάζονται και να εξειδικεύονται ακόμα περισσότερο. Όσον αφορά στα επιλογής κάθε φοιτητής/τρια θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει 6 μαθήματα από ένα τομέα δικαίου με σκοπό την εξειδίκευση ήδη από τις προπτυχιακές σπουδές.

Αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή?

Ο εκρηκτικός συνδυασμός της με την εισαγωγή των πιστωτικών μονάδων. Οι πιστωτικές μονάδες(ECTS) ουσιαστικά κατατάσσουν τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών ανάλογα με το «φόρτο» εργασίας, δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων μάθησης, στο πλαίσιο ενός ακαδημαϊκού προγράμματος, όπως η παρακολούθηση παραδόσεων, σεμιναρίων, η ανεξάρτητη μελέτη, η προετοιμασία εργασιών, η πρακτική άσκηση, η συμμετοχή στις εξετάσεις, η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Αλλά σε ένα πανεπιστήμιο με ελάχιστες υλικοτεχνικές υποδομές και καθηγητές που περιορίζουν το μάθημα στη διάλεξη, όπως στο δικό μας, σαφώς η συλλογή των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων δυσχεραίνει. Όλο αυτό το αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων εντατικοποιεί τους ρυθμούς φοίτησης, εισάγει τον ανταγωνισμό μεταξύ των φοιτητών/τριών, διασπά το ενιαίο του πτυχίου, και άρα τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα, δημιουργώντας τελικά φοιτητές, και κατά συνέπεια εργαζομένους, διαφορετικών ταχυτήτων. Έτσι φτιάχνει αναλώσιμους, υπερεξειδικευμένους και φθηνούς εργαζομένους. Αλλά, πριν από όλα αυτά, από πότε μπορεί να μετρηθεί και να μπει σε καλούπι ο χρόνος που διαθέτει ο κάθε φοιτητής και η κάθε φοιτήτρια για ανεξάρτητη μελέτη ή για εκπόνηση εργασιών; Από τη στιγμή φυσικά που ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές δυνατότητες στο ρυθμό μάθησης αλλά και διαφορετική ζωή. Κάτι τέτοιο, εκτός από αντι-επιστημονικό, είναι και αντιδραστικό, καθώς ανάγει το βαθμό εντατικοποίησης των σπουδών σε βασικό κριτήριο αναγνώρισης της γνώσης που παρέχεται απ’ τα ιδρύματα.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος πραξικοπηματικά αναγνώρισε 33 κολέγια, αδιαφορώντας για την ύπαρξη του άρθρου 16 που κατοχυρώνει ως φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΚΕΣ εξισώνει τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων προς τα κάτω, ενώ δεν υφίσταται καμιά ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική ισότητα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ιδιωτικές δομές που παρέχουν τριετείς καταρτίσεις σε υπερεξειδικευμένα αντικείμενα από τα οποία είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να βγει ένας συγκροτημένος εργαζόμενος σε ένα συνολικό αντικείμενο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρία λοιπόν μέτρα (πιστωτικές μονάδες, πρόγραμμα σπουδών, ΚΕΣ) τα οποία στοχεύουν στην ίδια κατεύθυνση, ως εξής: το νέο πρόγραμμα σπουδών εξειδικεύει το γνωστικό αντικείμενο ήδη από το πτυχίο, τα ΚΕΣ παρέχουν υπερεξειδικευμένη κατάρτιση και οι δυο αυτοί τίτλοι σπουδών (πτυχία και bachelor αντίστοιχα) εξισώνονται μέσω των πιστωτικών μονάδων.

Δηλαδή τα bachelor που είναι οι τίτλοι σπουδών που παρέχουν τα ψευτοκολλέγια με τριετή φοίτηση και αποσπασματική γνώση εξισώνονται με τα δικά μας πτυχία του δημόσιου πανεπιστημίου, τα οποία και προσφέρουν συνολική γνώση επί ενός επιστημονικού αντικειμένου και απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών.

Απέναντι σε όλα αυτά δυνάμεις όπως η ΔΑΠ επικροτούν θεσμικά και εξωθεσμικά αυτή την προσπάθεια (τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του αρ. 16 και της λειτουργίας ΚΕΣ). Από την άλλη η ΠΑΣΠ ζήτα απλώς να αρθεί η εξίσωση των πτυχίων μας με τα bachelor των ΚΕΣ παρότι γνωρίζει ότι όσο υπάρχει η κοινοτική οδηγία και ο νόμος Στυλιανίδη θα υπάρχει και η πίεση εξίσωσης.

Ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θεωρούμε αναγκαία την διεκδίκηση ενιαίων και αδιάσπαστων πτυχίων με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά, ισότιμα με αυτά που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποκαλούνται master και απαιτούμε:
• Κλείσιμο των ΚΕΣ ώστε να μην βρίσκει πια πεδίο εφαρμογής η κοινοτική οδηγία
• Καμία αλλαγή του προγράμματος σπουδών προς την κατεύθυνση της ειδίκευσης και της εντατικοποίησης
• Καμία εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών με εισαγωγή συνθέσεων.
• Καμία εφαρμογή πιστωτικών μονάδων.

Καλούμε όλους και όλες την Παρασκευή 16/10 στις 13:00 στο Αμφ.1 στη συνάντηση του συλλόγου με τον πρόεδρο της σχολής Κ. Ρέμελη.