Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Σίτιση: Δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

Την Πέμπτη 8/10 πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ και χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών, η οποία προβλέπεται, Σύγκλητος, στην οποία αποφασίστηκε το μέτρο της κάρτας σίτισης. Η κάρτα σίτισης θα μοιράζεται στους φοιτητές/-τριες ανάλογα με το εισόδημά τους. Ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής της πολλοί από μας θα στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση ενώ επίσης γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες σχολές που έχει εφαρμοστεί ακόμα και αυτοί που έχουνε κάρτα σίτισης καλούνται να πληρώνουν αντίτιμο για το φαγητό τους.

Η απόφαση αυτή της Συγκλήτου ξυπνάει μνήμες από το 2005, όταν με ανάλογο τρόπο (με «μαγειρεμένους» διαγωνισμούς και κρυφές διαδικασίες) το τότε πρυτανικό σχήμα θέλησε να δώσει τη λέσχη στον ιδιώτη Χούτο, βάζοντας σε κίνδυνο και τότε το δικαίωμά τους στη δωρεάν και ποιοτική σίτιση. Η απάντηση των φοιτητών τότε ήταν μαζικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την κατάληψη της Πρυτανείας από το ΣΟΦΕΚ (Σύλλογος Οικοτρόφων) για 23 μέρες και συμπόρευση με τα αιτήματα των εργαζομένων της λέσχης για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. Σ’ αυτό το κίνημα των φοιτητών συμμετείχαμε κι εμείς στο πλευρό του ΣΟΦΕΚ και έχοντάς απέναντι μας τις υπόλοιπες παρατάξεις των σχολών. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενεργώντας ως πιόνι του τότε πρυτανικού σχήματος, και χέρι με χέρι με την ΠΑΣΠ απάντησαν με καταγγελία του φοιτητικού κινήματος. Η ΠΚΣ από τη μεριά της κράτησε στάση διασπαστικής λογικής, λασπολογίας-κατασυκοφαντώντας τις θέσεις, τον αγώνα και τις χειροπιαστές νίκες που αυτός έφερε-και τελικά αποχής. Σερνόμενη πίσω από τις δυνάμεις που αποφάσισαν να αντισταθούν, εγκατέλειψε την πάλη για δημόσια και δωρεάν σίτιση και υιοθέτησε ουσιαστικά τη γραμμή της πρυτανείας. Όμως παρά τις αντιδραστικές λογικές που υπήρχαν, τελικά οι φοιτητές/-τριες πετύχαμε να μη γίνει κανένας περιορισμός των αυτονόητων δικαιωμάτων μας στη δωρεάν σίτιση/στέγαση/μεταφορά.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε τα κεκτημένα μας αυτά να τίθενται ακόμα μία φορά υπό αμφισβήτηση. Δεν είναι τυχαίο που αποφασίστηκε ένα μέτρο όπως η κάρτα σίτισης τώρα, τον ίδιο καιρό που βλέπουμε μία μείωση του ήδη ελλιπούς προϋπολογισμού του ΔΠΘ. Έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες των τελευταίων κυβερνήσεων να εκπληρώσουν τις επιταγές της Μπολόνια και της ΕΕ με στόχο την αναδιάρθρωση-επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων μέσω της εισόδου ιδιωτών στο χώρο της παιδείας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι κι εδώ, στην Κομοτηνή, ο ιδιώτης Χούτος έχει αναλάβει τη λέσχη της Παλιάς Νομικής. Η έξοδος του Χούτου και κάθε ιδιώτη από το πανεπιστήμιο είναι πάγια θέση μας ως Αριστερή Ενότητα. Κι αυτό γιατί, πρώτον, δε θέλουμε κανένας να δουλεύει στο πανεπιστήμιό μας με το καθεστώς της υπεργολαβίας, όπως οι υπάλληλοι του Χούτου, ενώ αντίθετα θέλουμε γι αυτούς εξασφαλισμένες εργασιακές σχέσεις και ασφάλιση. Δεύτερον, διεκδικούμε τη δωρεάν και ποιοτική μας σίτιση, πράγμα το οποίο λογικό είναι να αμφισβητηθεί από κάθε λογική κερδοσκοπίας που θέλει ακόμα και τη σίτιση να την κάνει εμπόρευμα. Κι ας μη γελιόμαστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Χούτος της Κομοτηνής είναι ο ίδιος άνθρωπος που στο Βόλο και έχει προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού και έχει επιβάλλει αντίτιμο στις μερίδες του φαγητού. Στον αντίποδα, εμείς ζητάμε δύο δημόσιες λέσχες καθώς έτσι θα εξασφαλιστούν ο χωρίς αντίτιμο χαρακτήρας του φαγητού, το καλύτερο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζομένους αλλά πάνω απ’ όλα ο κοινωνικός έλεγχος κάθε λέσχης από φοιτητές και εργαζομένους.

Στη Γενική Συνέλευση του ΣΟΦΕΚ την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε κατάληψη της Πρυτανείας του ΔΠΘ από τη Δευτέρα 26/10 μέχρι την Παρασκευή 30/10 με αιτήματα, μεταξύ άλλων, να περάσει και η κάτω λέσχη στο δημόσιο έλεγχο του ΔΠΘ και να μην εφαρμοστεί η κάρτα σίτισης. Εμείς ως Αριστερή Ενότητα στηρίζουμε τις δράσεις και τις αποφάσεις του ΣΟΦΕΚ και καλούμε όλους τους φοιτητές να ενωθούν για δημόσια και δωρεάν σίτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου