Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 4076!



Την προηγούμενη χρονιά οι αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων ακύρωσαν στην πράξη το νόμο 4009 της Διαμαντοπούλου, ένα νόμο που στόχευε να διαλύσει ότι είχε απομείνει από τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την οριστική διάλυση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επανάφερε το νόμο «φορώντας» του τροποποιήσεις, που δεν αλλάζουν την ουσία των αλλαγών, μετονομάζοντάς τον σε 4076.

Και η νέα εκδοχή συμπυκνώνει την ιστορία όλων των προσπαθειών για μια ριζική αποσάθρωση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Μειώνει κατακόρυφα τον προυπολογισμό για την παιδεία, συρρρικνώνει το καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό των σχολών, καταργεί τις παροχές της φοιτητκής μέριμνας και τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων, ρευστοποιεί τους τίτλους σπουδών, εφαρμόζει το σχέδιο Καλλικράτη στην Παιδεία και όλα αυτά μέσα από τη συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης. Ενα νέο, αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, που θα απαρτίζεται και από εξωπανεπιστημιακά μέλη, καταργεί κάθε εννοια διεκδίκησης και συμμετοχής. Οι εκλογές αυτές αποτελούν κομβο για την εμπέδωση του επιχειρηματικού και αυταρχικού Πανεπιστημίου.

Απέναντι στην επίθεση που εξαπολύει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση στο δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, θεωρούμε αναγκαία τη συνεύρεση και συντονισμό όλων των κομματιών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα πλατύ μέτωπο φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων για να αντιμετωπίσουμε και να μπλοκάρουμε ένα νόμο που γυρνάει χρόνια πίσω το ρολόι της ανώτατης εκπαίδευσης.

Είναι ξεκάθαρο όμως οτι δεν είναι όλοι στο πλάι των αγωνιζόμενων φοιτητών. Μετά την προηγούμενη γενική συνέλευση του συλλόγου έγινε ξεκάθαρη η κατεύθυνση του καθενός και ο ρόλος του μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ακούγοντας τις κορόνες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ πήραμε ένα σαφές μήνυμα, το οποίο έλεγε οτι δεν μπορεί να ανήκει στη σχολή αυτή, όποιος αγωνίζεται ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τον αναδυόμενο νεοφασισμό, το μνημόνιο, την πολιτική της λιτότητας που φτωχοποιεί διαρκώς την ελληνική κοινωνία. Δε μπορεί να είναι μέλος του συλλόγου όποιος καλεί σε κινητοποιήσεις στο πλάι των εργαζομένων, των ανέργων και των φοιτητών. 


Από την άλλη, όλοι εμείς που κατατασσόμαστε σε αυτήν την κατηγορία των εξωπανεπιστημιακών μπορούμε να απαντήσουμε μόνο μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, τη δημοκρατική διαμόρφωσή τους, τη συνέχιση του αγώνα μας ενάντια στα σχέδια των «από πάνω». Αν ο ορισμός της ΔΑΠ είναι σωστός, τότε όντως τοποθετούμαστε εκτός των ορίων αυτού του πανεπιστημίου.
Και όντως έτσι είναι. Το πανεπιστήμιο της ελεύθερης αγοράς, το ίδρυμα του μνημονίου, η τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εργασιακά δικαιώματα, το φιμωμένο δίχως άσυλο κοινωνικού αγώνα πανεπιστήμιο δε μας εκφράζει και δε μας χωράει. Με αποφάσεις και κινητοποιήσεις των συλλόγων μας, με συντονισμό και κοινή δράση! Ο αγώνας απέναντι στην εφαρμογή αυτού του νόμου είναι αγώνας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την τρόικα που διαλύουν κάθε δημόσιο και δωρεάν αγαθό, προκαλώντας κοινωνική ερήμωση. Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση δεν θα περάσει!

Καλούμε τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους σε αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου. Κανείς να μην συμμετέχει στη διαδικασία της συγκρότησης Συμβουλίων Ιδρύματος.

Όλοι και όλες στο κλείσιμο της Πρυτανείας την Τετάρτη 17/10 και ώρα: 7.30 για να εμποδίσουμε την διεξαγωγή των εκλογών των συμβουλίων διοίκησης.

Όλοι και όλες στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 18/10 ώρα 10.00μμ στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου