Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟ ΑΡ.Α.Σ. – ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


Πάνω απο 2 χρόνια τώρα, αυτή η μικρή γωνιά της Μεσογείου, αποτελεί το επίκεντρο μεγάλων και ανυποχώρητων κοινωνικών αγώνων. Αγώνων που δίνονται ενάντια σε μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας. Στόχος αυτής της επίθεσης βέβαια, όπως έχει ανφερθεί πολλές φορές, είναι η μετατροπή της κρίσης «ευκαιρία». Η φράση αυτή στα στόματα υπουργών, τεχνοκρατών και ανθρώπων του ΣΕΒ πολύ απλά σημαίνει την κατάργηση κάθε κοινωνικού δικαιώματος και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όσο βαθαίνει η κρίση γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο οτι η επιλογή των απο πάνω είναι το τσάκισμα των εργατικών και λαικών δικαιωμάτων για να σωθούν οι τράπεζες, οι κεφαλαιοκράτες και τα κέρδη τους. Μια ευκαιρία, λοιπόν, να σωθεί το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Νέα μέτρα

Βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό τις εντολές ΕΕ και ΔΝΤ προχωράει ολοταχώς σε ολοκληρωτική αθέτηση των προεκλογικών και προγραμματικών της δεσμεύσεων έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει ένα τεράστιο πακέτο νέων μέτρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περικοπών και μειώσεων δαπανών. Έτσι μετά από δύο μνημόνια και κούρεμα του ελληνικού χρέους βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι όχι μόνο με τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν στην καθημερινότητά μας αλλά και με τον γνωστό εκβιασμό «μέτρα για να πάρουμε την επόμενη δόση ή χρεοκοπία και καταστροφή». Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ψηφιστεί το πακέτο αυτό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα υφεσιακά κι εξοργιστικά άδικα μέτρα:

Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις (ακόμη και από συντάξεις των 700€), κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα - Περικοπές σε δαπάνες στην υγεία, στην παιδεία - Απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και 150.000 απολύσεις έως του 2015 - Εκ νέου μόνιμη μείωση του κατώτατου μισθού με απόφαση πλέον του κράτους και όχι με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Επιμήκυνση του ημερήσιου ωραρίου μέχρι και 13 ώρες. Επιπλέον προωθείται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν τα ωράρια των εργαζομένων βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων σε ημερήσια βάση - Κατάργηση του πενθημέρου και καθιέρωση του 6μερου ως τακτού εβδομαδιαίου ωραρίου - Εκ νέου μείωση του χρόνου προειδοποίησης όσο και της αποζημίωσης - Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη - Μείωση κατά 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών - Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών - Κατάργηση του εφάπαξ.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου δείχνει ήδη τα αποτελέσματά της. Οι άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο και συνεχίζουν, η κατάσταση στα νοσοκομέια χειροτερεύει ενω οι φοιτητές για να στηρίξουν τον εαυτό τους και τις δουλειές τους δουλεύουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Γινόμαστε λοιπόν μια χαμένη γενιά καθώς ακόμη και αν βρούμε δουλειά αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εργασιακής ζούγκλας με δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς ασφάλιση, χωρίς λεφτά. Δουλειά εκ περιτροπής δηλαδή μια φορά την εβδομάδα, δηλαδή 4 φορές το μήνα, δηλαδή λιγότερα λεφτά και απο το αστείο ποσό το 360 ευρώ του επιδόματος ανεργίας. Νέοι που μεταναστεύουν οχι πλεόν για να «πιάσουν την καλή» αλλα για να επιβιώσουν.
Σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, φόβου και ανασφάλειας βρίσκει έδαφος και αναπτύσεται και ο φασισμός που τρέφεται απο την απελπίσια των απεγνωσμένων, που εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των φτωχών, των μεταναστών και όσων δεν έχουν φωνή. Ο φασισμός δεν είναι απλά το μακρύ χέρι του συστήματος αλλά η πιο σκληρή και άγρια μορφή του.
 Μια χαμένη γενιά όμως πρέπει να είναι μια γενιά χωρίς κριτική ικανότητα, χωρίς το δικαίωμα της γνώσης, με διαλυμένα σχολεία, με πανεπιστήμια για λίγους.



Τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Το πανεπιστήμιο του μνημονίου


Από τη συνολικότερη επίθεση, δε θα μπορούσε να ξεφύγει το πανεπιστήμιο και η νεολαία. Μέσα στην κρίση, βρίσκουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα δρομολογημένα από καιρό σχέδια προσαρμογής του στα πρότυπα της νεοφιλελεύθερης αγοράς. Με το νόμο Διαμαντοπούλου 4009 και τις επικαιροποιημένες τροποποιήσεις του καλοκαιριού (νομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου), προσπαθούν να περάσουν κλείσιμο ΑΕΙ-ΤΕΙ, επιβολή διδάκτρων (χωρίς να έχει γίνει πιο συγκεκριμένο αν θα ισχύει για όλους ή μόνο για αυτούς που έχουν «περάσει» τα «κανονικά όρια» φοίτησης) και την πλήρη κατάργηση του ήδη μειωμένου αριθμού δωρεάν συγγραμμάτων απτο εαρινό εξάμηνο. Λόγω της υποχρηματοδότησης και του κουρέματος 13 εκ. από τα αποθεματικά του ΕΚΠΑ με το PSI, μειώνεται η δυνατότητα σίτισης και στέγασης των φοιτητών, ενώ η μείωση του προσωπικού με εφεδρείες και απολύσεις δυσχεραίνει τη λειτουργία των φοιτητικών υπηρεσιών. Η πρώτη προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα αυτά απέτυχε, χάρη στην άμεση αντίδραση των φοιτητών που δεν επέτρεψαν τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης.

 

Ο συνολικός χαρακτήρας της επίθεσης επιτάσσει τη συλλογική μας απάντηση. Σήμερα είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός νέου, μαζικού, δημοκρατικού και συμμετοχικού φοιτητικού κινήματος, τόσο για την αντιμετώπιση άμεσων φοιτητικών ζητημάτων, όσο και για τη συμπόρευση με τις αναπτυσσόμενες κοινωνικές αντιστάσεις και την υποστήριξη και συμμετοχή σε δίκτυα και κινήματα αλληλεγγύης. Προϋπόθεση για τη δημιουργία και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου κινήματος, είναι η πολιτική ενεργοποίηση του φοιτητικού μας συλλόγου μέσω της μαζικής συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες και ο εκδημοκρατισμός της Γενικής Συνέλευσης, με την υπέρβαση των ανεπαρκειών του παρελθόντος και την αναζήτηση νέων μορφών παρέμβασης.

Το πακέτο των μέτρων ειδικότερα στον τομέα της Παιδείας προβλέπει:

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις 100 τουλάχιστον τμημάτων - Δραματική μείωση έκτακτου προσωπικού - Κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων - Μείωση 20% του μισθού των πανεπιστημιακών - Ελαχιστοποίηση λειτουργικών δαπανών - Υποχρεωτικά δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά και ενδεχόμενη επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το όριο του Ν+2. Επίσης με τα κενά στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και τις τεράστιες απώλειες από το κούρεμα του PSI απειλούνται επίσης φοιτητικές παροχές όπως είναι η στέγαση (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εστίες στην Κομοτηνή) και η σίτιση.

Ταυτόχρονα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη προσπάθεια εφαρμογής του επικαιροποιημένου Νόμου Διαμαντοπούλου. Ο νόμος αυτός επιδιώκει να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση από δικαίωμα των πολλών σε προνόμιο των λίγων. Αφενός με την περικοπή των ήδη ελάχιστων φοιτητικών παροχών, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, το κλείσιμο πολλών τμημάτων, την εισαγωγή διδάκτρων και την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών μειώνεται δραστικά η δυνατότητα των νέων να φοιτήσουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αφετέρου, με την εισαγωγή χορηγών αλλά και την υποβάθμιση των πτυχίων και τη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, η πρόσβαση στην παραγόμενη γνώση περιορίζεται δραματικά για την κοινωνία και χαρίζεται σε ιδιωτικές εταιρείες που πλέον θα κατευθύνουν την έρευνα με βάση τα συμφέροντα τους.

Συμβούλια Διοίκησης
Για να επιτευχθεί αυτή η αντιδρημοκατική μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, συνοδεύεται από αυταρχικοποίηση των δομών διοίκησης αλλά και την κατάργηση του ασύλου. Η νέα δομή του Συμβολίου Διοίκησης είναι ασύγκριτα  πιο αυταρχική και κυρίως αποσκοπεί στην ευκολότερη εφαρμογή του νέου πλαισίου και των μέτρων.
Ξεκαθαρίζουμε ότι οι υπάρχουσες δομές διοίκησης των πανεπιστημίων απέχουν κατά πολύ από το επιθυμό για εμάς επίπεδο δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δε μας καλύπτουν οφείλουμε ωστόσο να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια σύστασης συμβουλίων διοίκησης σε οποιοδήποτε ίδρυμα προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.

Οι εκλογές αυτές οφείλουν να ακυρωθούν και για αυτό το λόγο θα πρέπει και ο σύλλογός μας να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο μλοκάρισμα των ΣΔ στο πλάι των αγωνιζόμενων καθηγητών και εργαζόμενων.


Χρέος της γενιας μας η ανατροπη!
Ως φοιτητικός σύλλογος οφείλουμε στο επόμενο διάστημα να πάρουμε τη θέση που μας αναλογεί στο πλάι των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και κάθε πληττόμενου κομματιού των “από κάτω” δίνοντας μια μεγάλη μάχη με απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα και να ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική της! Για να πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι και όχι οι εργαζόμενοι και η νεολαία!!

Απαιτούμε:
·            Ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
·            Ανατροπή του μνημονίου και των αντιλαικών μέτρων.
·            Κατάργηση του νόμου 4009 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και των τροποιήσεων του.
·            Καμία συκρότηση των συμβουλίων διοίκησης
·            Εξασφάλιση δωρεάν συγγραμμάτων, δωρεάν σίτισης, στέγασης, μεταφοράς.

Αποφασίζουμε:
        Κατάληψη της πρυτανείας την Τετάρτη 17/10 για την παρεμπόδιση της συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης.
        Κλείσιμο της σχολής την Τετάρτη 17/10 ημέρα συγκρότησης των συμβουλίων διοίκησης.
        Νέα γενική συνέλευση του Σ.Φ. ΝΟΜΙΚΗΣ την Τετάρτη 24/10 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου