Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Τον τελευταίο καιρό η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα των τελευταίων ετών. Ορδές ανθρώπων εγκαταλείπουν τις χώρες τους με σκοπό να ξεφύγουν από την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή. Μια πραγματικότητα όχι φτώχειας και ανεργίας που τους ωθεί στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, αλλά πολέμου που τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν προκειμένου να γλυτώσουν τις ζωές τους.
Αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας αυτής έκρυθμης πραγματικότητας έχουν παίξει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, με τη στήριξη της ΕΕ, στην προσπάθεια τους να επικρατήσουν στη ευρύτερη περιοχή έναντι της Ρωσίας, ενίσχυσαν εμπράκτως (όπλα και χρήματα) την αντιπολίτευση του καθεστώτος Άσαντ συμπεριλαμβανομένου και του ISIS. Ωστόσο η αποτυχία του σχεδίου αυτού, λόγω της επικράτησης του ISIS έναντι του συριακού στρατού, έχει ωθήσει πλέον τις ΗΠΑ να συμμαχήσουν άτυπα με τον Άσαντ και τη Ρωσία διεκδικώντας μάλιστα τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Συρία προκειμένου να σταματήσουν την κατάληψη της από τον ISIS.
Όμως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν χάσει τον έλεγχο και αυτό για άλλη μια φορά το πληρώνει ο λαός. Το ισλαμικό κράτος συνεχώς κερδίζει έδαφος και στο πέρασμα του εξολοθρεύει οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με τον θρησκευτικό φανατισμό του. Οι ισλαμοφασίστες καταλύουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, προβαίνουν σε φρικαλεότητες έναντι γυναικών και ομοφυλοφίλων, σφαγιάζουν αμάχους, καταστρέφουν πολιτισμικά μνημεία.
Τα νέα αυτά δεδομένα αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν στην Ευρώπη ώστε να σωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου και τη μανία των τζιχαντιστών. Στον αγώνα για επιβίωση εκατοντάδες από αυτούς πνίγονται στη Μεσόγειο, ενώ αυτοί που φτάνουν βιώνουν την καταστολή στα σύνορα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο εσωτερικό και την άρνηση της πολιτείας για ουσιαστική περίθαλψη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με πρόφαση την απειλή που παρουσιάζουν οι πρόσφυγες, η ΕΕ υιοθετεί πολιτικές αναχαίτισης του προσφυγικού ρεύματος (Frontex, κλείσιμο συνόρων) σε συνδυασμό με ρητορικές ξενοφοβίας και ρατσισμού από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Κατεξοχήν σύμβολο λοιπόν της πολιτικής οχύρωσης απέναντι στο Άλλο, στον εχθρό που έρχεται απ’ έξω είναι ο φράχτης του Έβρου, ο οποίος ευθύνεται για τους πνιγμούς των προσφύγων. Ένας φράχτης ο οποίος ενισχύει την αφήγηση της εθνικής ασφάλειας, της φυλετικής καθαρότητας και της συνοχής των πληθυσμών των ευρωπαϊκών κρατών μέσα σε μια Ευρώπη-Φρούριο.
Απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες και ολοκληρωτικές πολιτικές όμως υπάρχει απάντηση και την απάντηση τη δίνουμε όλοι εμείς! Πως; Με πρωτοβουλίες για συλλογή τροφίμων και φαρμάκων, με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων για προσωρινή στέγαση και περίθαλψη προσφύγων, Δημιουργείται δηλαδή κίνημα αλληλεγγύης που στηρίζει καθημερινά τους πρόσφυγες, εναντιώνεται στις αυταρχικές και ξενοφοβικές πολιτικές της ΕΕ και διεκδικεί αγωνιζόμενο μαζί με τους πρόσφυγες την οικοδόμηση μιας κοινωνίας βασισμένη στην ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε για το γκρέμισμα του φράχτη και ό,τι αυτός συμβολίζει, καθώς και για τις πολιτικές που τον υπαγορεύουν.
Ως Αριστερή Ενότητα και για τους παραπάνω λόγους καλούμε στην πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο στις 31 Οκτωβρίου ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα.
Διεκδικούμε:
-ελεύθερη μετακίνηση για πρόσφυγες και μετανάστες
-χαρτιά για όλους-όχι στις απελάσεις
-ιθαγένεια σε όποιον το ζητήσει
-κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης
-ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο
-κατάργηση Frontex

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου