Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ...

Είναι δυστυχώς δεδομένο ότι η νέα χρονιά που ξεκινάει βρίσκει τόσο το πανεπιστήμιο όσο και την κοινωνία σε πολύ δυσχερή θέση. Ας δούμε λοιπόν τι μεσολάβησε το προηγούμενο διάστημα και πως όλες αυτές οι εξελίξεις είναι καταστροφικές για το μέλλον της γενιάς μας.
Στις 5 του Ιούλη ο ελληνικός λαός εξέφρασε ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ μέσα από το δημοψήφισμα που διεξήχθη κάτω από την αδιάλλακτη στάση της ευρωπαϊκής ελίτ και την τρομοκρατία των ΜΜΕ. Ένα ΟΧΙ, που στην πλειοψηφία του προήλθε από τους νέους και τις νέες,και έδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας δεν έχουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πώς όμως εκμεταλλεύθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Οι ''ελπίδες'' που δημιουργήθηκαν στις 25 Γενάρη για τερματισμό της λιτότητας διαψεύσθηκαν μέσα σε ένα βράδυ με την υπογραφή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου και την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. Μιας Ε.Ε. που λειτουργεί ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός, επιβάλλει μνημόνια που πλήττουν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και που δείχνει με τον πιο αυταρχικό τρόπο πως τα αιτήματα για δημοκρατία, ισότητα και αλληλεγγύη δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στα πλαίσια της. Που δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέρα από τη λιτότητα!
Τα αποτελέσματα των παραπάνω πολιτικών επηρεάζουν αναμφίβολα και το πανεπιστήμιο. Η ιδιωτικοποίηση της παιδείας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ενισχύεται από τις μνημονιακές πολιτικές με την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Βασικές παροχές όπως η σίτιση-στέγαση-μεταφορά πετσοκόβονται, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να κερδοσκοπούν στις πλάτες των φοιτητών/τριων.

Παράλληλα, ο νόμος Μπαλτά που ενσωμάτωνε πολλές από τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος (διαγραφές φοιτητών,συμβούλια διοίκησης) φαίνεται να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας από το νέο Υπουργείο Παιδείας.
Βασικά, λοιπόν, δικαιώματα και παροχές που διαμορφώνουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και που οι φοιτητές είχαν καταφέρει μέσω των αγώνων τους να κατοχυρώσουν, έρχονται πλέον να περάσουν στη σφαίρα του παρελθόντος δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο για λίγους, ένα πανεπιστήμιο με ταξικούς φραγμούς.

Απέναντι λοιπόν στο μέλλον που μας ετοιμάζουν, κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.
Η γενιά μας έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα: Είτε θα επιβεβαιώσουμε τους κυρίαρχους και θα γίνουμε η ''χαμένη'' γενιά είτε θα διεκδικήσουμε τις ανάγκες και το μέλλον που μας αναλογεί. Μπροστά στη συνολική επίθεση που δέχονται οι ζωές μας,μπροστά σε εικόνες ανθρώπων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, μπροστά στη δίψα των κυρίαρχων για χρήμα και εξουσία,ο δρόμος μας μπορεί να είναι μόνο συλλογικός και τα μόνα όπλα μας η αλληλεγγύη και η αντίσταση!

Ας γίνουμε η γενιά της αντεπίθεσης, ας πάρουμε επιτέλους τις ζωές μας στα χέρια μας!

Διεκδικούμε:
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους/ες. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά, συγγράμματα για όλους/ες
  • Κατάργηση Συμβουλίων Διοίκησης
  • Ενιαία πτυχία
  • Εκδημοκρατισμό των συλλόγων και της διοίκησης του πανεπιστημίου
  • Επαναφορά προϋπολογισμού για την παιδεία στα προ κρίσης επίπεδα

  • Όχι ιδιωτικά συμφέροντα και κερδοσκοπία μέσα στο πανεπιστήμιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου