Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είμαστε χαμένοι» -Μ.Μπρέχτ-

Η Γενική Συνέλευση του συλλόγου είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων, είναι το όργανο το οποίο επιτρέπει στον καθένα και την καθεμία να τοποθετηθεί πάνω σε ζητήματα που αφορούν το πανεπιστήμιο και την κοινωνία, δηλαδή την ίδια του τη ζωή. Είναι ο πυρήνας συσπείρωσης του εκάστοτε συλλόγου, πόσο δε μάλλον μέσα σε μια συγκυρία, που το ΠΑΣΟΚ περνάει καθημερινά όλο και πιο αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία υποθηκεύουν το μέλλον μας και καταδικάζουν τις ζωές ολόκληρων γενιών. Την τελευταία διετία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την πλήρη αποδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας και την οικοδόμηση της με βάση τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα. Μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο επέβαλλαν τη σκληρή λιτότητα και τους όρους της αγοράς, μετακυλώντας το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Νέα φορολογικά χαράτσια, εργασιακή εφεδρεία, χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνθέτουν το πάζλ της στοχευμένης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της.
Τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο λεηλασίας των μισθών, κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διάλυσης του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων αγαθών.
Την επίθεση αυτή έρχεται να ολοκληρώσει ο νόμος Διαμαντοπούλου, που εισήχθη, συζητήθηκε και ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο τέλος του Αυγούστου, την ώρα, που οι σχολές ήταν κλειστές, με σκοπό τον αιφνιδιασμό της κοινωνίας και την αποφυγή πιθανών αντιστάσεων από πλευράς φοιτητών. Ψήφισαν ένα νόμο ο οποίος πάει να διαλύσει κάθε έννοια δημοσίου πανεπιστημίου και να δημιουργήσει τους νέους, αναλώσιμους, φτηνούς και ανασφάλιστους εργαζομένους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της αγοράς.
Γιατί πολύ απλά, κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ, η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι το τελευταίο εμπόδιο απέναντι στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που σχεδιάζουν. Δίδακτρα θα επιβάλλονται σε φοιτητές που υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο φοίτησης, και φυσικά ούτε λόγος για δωρεάν διανομή συγγραμμάτων! Και επειδή αγορές και δημοκρατία δεν πάνε ποτέ μαζί, ο Νόμος Διαμαντοπούλου αφαιρεί από τους φοιτητές κάθε δυνατότητα συνδιαμόρφωσης και παρέμβασης σε ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο, δίνοντας από την άλλη αυξημένες αρμοδιότητες σε εξωπανεπιστημιακούς και ανθρώπους των επιχειρήσεων. Όσο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν ήταν τίποτα που δεν περιμέναμε. Αντίθετα, σε μια εποχή που οι κοινωνικές αντιστάσεις οξύνονται και τα Σώματα Ασφαλείας ενισχύονται με περισσότερες από 4000 προσλήψεις, το άσυλο δεν μπορεί παρά να αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό του συστήματος.
Ήδη από τον Αύγουστο οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά ακολούθησαν το δρόμο και των κινητοποιήσεων. Συναντήθηκαν με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας με εργαζόμενους και ανέργους στις 19 και 20 του Οκτώβρη και έδωσαν την πιο δυναμική τους απάντηση απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαιτώντας την ανατροπή της πολιτικής αυτής και των συμμάχων της. ανάχωμα σε όλη αυτή την προσπάθεια πυροδότησης κινηματικών διαδικασιών από πλευράς φοιτητικού κινήματος βρήκαμε απέναντι μας τις παρατάξεις του δικομματισμού.
Όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τα βρίσκουνε για να περάσουνε τα πιο σκληρά ταξικά μέτρα, έτσι και ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τα βρίσκουνε στη σχολή για να οργανώσουν το μπλοκ της αντικατάληψης, για να καλλιεργήσουν και να διασφαλίσουν τη συναίνεση ή τη σιωπή απέναντι σε αυτά ακριβώς τα μέτρα, για να στηρίξουν ακριβώς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους της και την προσπάθειά τους να κάνουν την κρίση ευκαιρία για να καταργήσουν ό,τι δικαίωμα και κεκτημένο μας απέμεινε ακόμα και στα χαρτιά.
Στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 24/10 για άλλη μια φορά είδαμε τις παρατάξεις του δικομματισμού, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, να προσπαθούν να αποπολιτικοποιήσουν την συζήτηση και να υποβαθμίσουν την δημοκρατικότερη διαδικασία του συλλόγου με μοναδικό σκοπό να δείξουν την «πραμάτεια» τους μπροστά στους πρωτοετείς φοιτητές, να διαφημίσουν στην ουσία το μαγαζάκι του ο καθένας. Φάνηκε και από αυτή τη συνέλευση, ότι οι παρατάξεις του δικομματισμού είναι το μακρύ χέρι του ΠΑΣΟΚ μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς τη στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία πλήττεται και βράζει από οργή, με μια κυβέρνηση που έχει ψηφίσει μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο και έρχεται τώρα και ψηφίζει και αυτό το νόμο-έκτρωμα, οι παρατάξεις του δικομματισμού δε βγάζουν λέξη. Μιλώντας μονάχα για χαμένα συγγράμματα χωρίς να συγχέουν τα ζητήματα αυτά με την συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης και το νόμο-Διαμαντοπούλου.
Όμως, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βράζει, τη στιγμή που το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο καταργείται με το νέο νόμο, τη στιγμή που θα πληρώνουμε τα συγγράμματα, τη σίτιση, τη στέγαση και την μεταφορά, τη στιγμή που τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν μπορούν να μένουν απλοί θεατές. Τώρα που ολόκληρη η κοινωνία οργανώνει τις αντιστάσεις της, οι πελατειακές λογικές του δικομματισμού ήρθε η ώρα να πεταχτούν έξω από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τώρα που το φοιτητικό κίνημα πανελλαδικά συνδεόμενο με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται, παλεύοντας για ανατροπή αυτού του νόμου και την ανατροπή της κυβέρνησης έδωσε την πιο δυναμική του απάντηση στην 48ωρη απεργία, την πιο δυναμική απάντηση σε μια κυβέρνηση που μας κλέβει το μέλλον, εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ΔΑΠ και καμία ΠΑΣΠ να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!
Ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε τις Γενικές Συνελεύσεις αναγκαίες μέσα σε μια συγκυρία, που μας τα παίρνουν όλα και υποθηκεύουν το μέλλον μας σε παιδεία και εργασία, γιατί είναι απαραίτητο οι φοιτητές να έχουν λόγο και δύναμη. Οφείλουμε να ενωθούμε με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, που είναι αυτή τη στιγμή στο δρόμο. Ολόκληρη η κοινωνία έχει αναδείξει λέξεις, όπως η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και άρα οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο σε λογικές
αποσιώπησης κάθε αντίδρασης. Με ορίζοντα την 17η Νοεμβρίου και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ακολουθούν το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ηχεί πιο επίκαιρο από ποτέ!
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ!

«Η νύχτα θα περάσει
Μπορεί να φτύσουν τα νερά
Μπορεί να τουφεκίσουν τα σπουργίτια
Μπορεί να κάψουν τους στίχους
Μπορεί να κομματιάσουν το τραγούδι
Αλλά αυτή η νύχτα θα περάσει
Και θα βοηθήσουμε εμείς σε αυτό!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου