Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σ’ ένα κόσμο για λίγους δεν χωράει κανείς…

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν την κρισιμότητα της συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε. Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκεται υπό κατάρρευση κάτω από την πίεση των μαζών, όπως εκφράστηκε το τελευταίο διάστημα, εξακολουθεί να εφαρμόζει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της με σκοπό να ισοπεδώσει ό, τι δεν πρόλαβε να γκρεμίσει τα δυο προηγούμενα χρόνια. Μετά από το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο ,τα χαράτσια ,έρχεται τώρα να περάσει με τον πιο σκληρό τρόπο το ενιαίο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία ,νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω των λογαριασμών της Δ.ΕΗ. Η κυβέρνηση έντρομη προσπαθεί μέσα από νέες συμμαχίες με το αστικό μπλοκ, και θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα να ισχυροποιηθεί και να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο ζωής. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ξεκάθαρα ταξικές πολιτικές σε απόλυτη συμπόρευση με τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, υπογράφοντας νέα μνημόνια, χτυπώντας ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και της νεολαίας.
Μέσα από τη συνολική επίθεση δεν θα μπορούσε να λείπει κι ο χώρος της εκπαίδευσης με πολιτικές πρακτικές που έχουν σαν σκοπό να βυθίσουν σχολεία και πανεπιστήμια σε εκπαιδευτικό μεσαίωνα. Στόχος τους μια εκπαίδευση με ταξικούς φραγμούς. Η πολιτική αυτή εκφράζεται στα σχολεία με περικοπές στα βιβλία , με την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στον χώρο των εκπαιδευτικών και εγκυκλίους που φέρουν πνεύμα χούντας στο κομμάτι της ελευθερίας του λόγου. Κι ακόμα σφοδρότερη είναι η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου ,που ψηφίστηκε από ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. – ΛΑ.Ο.Σ- ΔΗ.ΣΥ , ουσιαστικά καταστρέφει το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο ,με τη μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά σπουδών ,με την εξάλειψη της φοιτητικής μέριμνας ,με την κατάργηση του ασύλου και την υποθήκευση του εργασιακού μας μέλλοντος.
Όταν βλέπουμε το μέλλον μας να διαμορφώνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες ,δεν μπορούμε να αφήνουμε τον δικομματισμό ,θεωρώντας τσιφλίκι του τη σχολή να μπαίνει σε προεκλογικές μάχες θέλοντας να ενισχύσει τις πελατειακές του σχέσεις. Απέναντι στη λογική τους που θέλει το ακαδημαϊκό σύμπαν να κινείται γύρω από τις εκλογές πρωτοετών, εμείς απαντάμε προτάσσοντας τις γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο συλλογικό αποφασιστικό όργανο του συλλόγου και ως διαδικασία πολιτικοποίησης των φοιτητών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά ακριβώς τα συλλογικά όργανα και οι δημοκρατικές διαδικασίες τίθενται αυτή τη στιγμή υπό σοβαρή αμφισβήτηση από το νόμο Διαμαντοπούλου. Γι αυτό καλούμε το σύλλογο να αποστασιοποιηθεί από τα αποπροσανατολιστικά τεχνάσματα που επιστρατεύουν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ με την αποδοκιμασία του στοχευμένου αυτού θεσμού και την στήριξη των πολιτικών συλλογικών διαδικασιών, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν τα πανεπιστήμια και η κοινωνία συνολικά.
Γιατί για εμάς η πολιτική στην συγκεκριμένη συγκυρία δεν γίνεται μέσα από κλειστές επιτροπές στελεχών και με λογικές ανάθεσης, αλλά φτιάχνεται από εμάς τους ίδιους μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δράσεις.
Παρά την μελανή και ζοφερή πραγματικότητα που μας επιβάλλουν ,η ελπίδα καθημερινά αναγεννιέται μέσα από κινήματα και διαδικασίες που πυροδοτούνται τόσο στο χώρο της εργασίας όσο και της εκπαίδευσης .Τρανταχτά παραδείγματα είναι η ανάπτυξη των κινημάτων ‘Δεν πληρώνω’, η μεγαλειώδης απεργία των 19-20 Οκτώβρη, που συντάραξε την κυβέρνηση και το σύνολο του αστισμού και η 28η Οκτωβρίου, μέρα που πρωταγωνίστησε η ίδια η κοινωνία διατρανώνοντας ‘όχι’ της ενάντια στις πολιτικές τους. Με αυτά συμπορευόμαστε και ακολουθούμε το δρόμο της ανατροπής των πολιτικών της κυβέρνησης ,Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. Η μέρα έχει έρθει, ας την αδράξουμε όλοι μαζί!

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γερμανό
Πέμπτη 10/11 ώρα 18.00μμ στην πλατεία Κομοτηνής
ΑΡ.Α.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου